Najaar vraagt nieuw 'groen interieur' in huis

 

Stars for Europe, een marketinginitiatief van Europese Kerststerkwekers, heeft onderzoek gedaan en hieruit blijkt onder andere dat de meerderheid van de respondenten de stijl in huis aanpast aan het seizoen, 71 procent doet dat. Een kwart van de mensen haalt in het najaar het liefst kerststerren en rozen in huis.

Vooral de winter vraagt om een vernieuwd interieur, zo zegt 55 procent, maar ook in de herfst krijgt het interieur een nieuwe uitstraling. Inspiratie hiervoor wordt opgedaan in tuincentra en woonboulevards (68 procent), door zelf te experimenteren met het interieur (46 procent) en in woonmagazines (42 procent). In het najaar genieten verschillende decoraties en kleuren populariteit, en heeft maar liefst 95 procent van de respondenten één of meerdere planten of bloemen in huis. Naast de orchidee en amaryllis, zijn ook klassiekers als rozen en Kerststerren bij een kwart van de Nederlanders zeer geliefd.

Slechts 24 procent van de vrouwen zegt dat hun interieur niet seizoensgebonden is. Verrassender is dat de grote meerderheid van de Nederlandse mannen de uitstraling van hun huis aanpast aan het jaargetijde (66 procent). De winter vraagt het meest om een nieuw interieur: maar liefst 55 procent van de respondenten kiest ervoor om in deze periode de decoraties en woonaccessoires te vernieuwen. De periode rondom Kerst is helemaal populair; dan gaat drie kwart van de respondenten aan de slag om het huis te laten stralen. Maar ook in de herfst vindt 37 procent het tijd om het huis in een nieuwe stijl te gieten.

Het huis in het najaar
In de periode dat de dagen korter worden, haalt 67 procent van de respondenten kaarsen en sfeerverlichting in huis om de kou en het donker buiten te houden. In het najaar mogen kussens, plaids en woondekens (38 procent), en planten en plantenstukken (34 procent) ook zeker niet ontbreken in huis. Verder gebruikt 28 procent van de respondenten kandelaars  om het huis te laten schitteren en kiest 23 procent voor bloemen en boeketten ter decoratie.

Groen in huis
Maar liefst 95 procent van de respondenten haalt in het najaar één of meerdere planten of bloemen in huis. Planten en plantenstukken zijn populairder dan bloemen en boeketten, en worden op veel verschillende manieren gebruikt in het interieur. Een planten- of bloemenboeket op tafel (30 procent) of planten in potten (27 procent) zijn de favoriet in Nederland. Ook kransen van planten wordt door 15 procent van de respondenten zeer gewaardeerd.

De lievelingsplanten en -bloemen in het najaar zijn divers, en de orchidee en amaryllis zijn de grote favoriet (respectievelijk 39 procent en 35 procent). Kerststerren en rozen genieten evenveel populariteit en maar liefst een kwart van de mensen haalt in het najaar het liefst deze planten en bloemen in huis. Mannen gaan daarbij liever voor een Kerstster (28 procent versus 22 procent van de vrouwen) en vrouwen voor rozen (29 procent versus 21 procent van de mannen).

Hoe planten en bloemen ook gebruikt worden in het interieur en welke kleuren ook favoriet zijn tijdens het najaar, één ding is zeker: de Kerstster is er ook dit jaar weer in allerlei kleuren en formaten! 

Stars for Europe heeft het onderzoek in oktober 2014 representatief uitgevoerd onder 544 Nederlanders in samenwerking met onderzoeksbureau Kien. Stars for Europe (SfE) is een marketinginitiatief van Europese Poinsettia kwekers om consumenten en de groensector te informeren over soorten, teelt en toepassingen van Kerststerren. Het initiatief is van start gegaan in 2000 en de activiteiten van SfE vinden plaats in 16 Europese landen. Sinds 2011 wordt de campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie.

 

wo 29/10/2014
Bron: Stars for Europe

Contact

Leukboeket
Ondernemingsweg 15
1422 DZ Uithoorn

Wij zijn telefonisch bereikbaar op
Tel. 0252-767276
(uitgezonderd van zon- en feestdagen)

K.v.K. Amsterdam 33060080
Btw nr: NL0522.18.077.B.01
Rabobank Iban:
NL96RABO0378559354


Copyright © 2024 Leukboeket